17-08-2009

20 JAAR WENDE EN EEN BEETJE AGITPROP


Op 9 november is het zover. Dan is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Deze gebeurtenis beheerst al tijden de Duitse pers. De voormalige DDR blijft belangrijk. Angela Merkel, de bondskanselier, is afkomstig uit het Oosten. Jarenlang was ze lid van de Freie Deutsche Jugend (FDJ) en was daar actief in de afdeling Agitprop (Agitatie en Propaganda). Dat ze het niet verleerd is, blijkt uit haar laatste verkiezingsaffiche dat overigens al weer weggehaald schijnt te zijn. Ook agitprop heeft zijn grenzen moeten ze bij de CDU gedacht hebben.
Ook op cultureel gebied spelen kunstenaars uit de voormalige DDR een belangrijke rol. Je hoeft alleen maar naar de laureaten van de belangrijkste Duitse literatuurprijs de Deutscher Buchpreis te kijken. In 2006 stond Ingo Schulze met Neue Leben op de shortlist en in 2008 won Uwe Tellkamp de prijs met Der Turm. Twee romans die kort na hun verschijning als de definitieve Wende-roman betiteld werden. In 2008 stond Ingo Schulze trouwens weer op de shortlist met zijn Wende-roman Adam und Evelyn . Overmorgen wordt de longlist voor 2009 bekendgemaakt. Benieuwd wiens namen daar op prijken.
Dit najaar verschijnt er zowel een vertaling van Der Turm als van Adam und Evelyn. Op 3 oktober (15.00) komt Ingo Schulze naar Het Andere Boek in Antwerpen om over zijn laatste roman te praten.

PS

Ik heb dat verkiezingsaffiche waarop Angela Merkel en Vera Lengsfeld ons hun weelderige decolletés tonen nog eens goed bekeken.
Dit zijn geen gewone decolletés. Dit zijn Duitse decolletés. Ze verwijzen niet zozeer naar het ‘mehr’ waarvan op het affiche sprake is, nee, ze verwijzen naar de beschutting van een Biergarten in augustus, naar diensters in Dirndl die grote dienbladen met enorme pullen bier torsen. Ik hoor het geschreeuw van mannen met rood aangelopen gezichten, ik ruik de geur van braadworsten. Kortom, de weelderige decolletés van Angela Merkel en Vera Lengsfeld doen mij denken aan een zwoele Duitse zomer.

Geen opmerkingen: